La Fuente

Jiddische en Sefarische liederen, wereldmuziek

La Fuente, Helga Kruse en Gregor Schaefer Het duo La Fuente (Spaans voor fontein of bron) speelt Jiddische, Sefardische en Oost-Europese liederen. Het zijn voornamelijk liefdesliedjes met een weemoedig tintje, zelfs als het onderwerp vrolijk is.

Jiddische muziek komt uit de Jiddisch-sprekende Joodse gemeenschappen in Oost-Europa. Sefardische liederen worden gezongen in het Ladino, de taal van de Spaans/Portugese Joden.

La Fuente bestaat uit de Leidse zangeres en herpiste Helga Kruse, en de Amsterdamse bassist Gregor Schaefer. Beiden zijn professioneel musicus en treden sinds midden 2018 als duo op. Gregor zag dat Helga een concert gaf tijdens de Open Joodse Huizen-route in Leiden. Omdat hij haar arrangementen mooi vond, nodigde hij haar uit om te gaan samenwerken. Het bleek een schot in de roos: de sonore basklanken zijn een mooie aanvulling op de heldere zang en het lichte tokkelen van de harp.

Contact & Tarieven

Eigen arrangementen

De Joodse liefdesliedjes en slaapliedjes die duo La Fuente speelt zijn door Helga Kruse voorzien van eigen arrangementen voor zang en harp. Dat levert verfrissende en verwarmende klanken op. De baslijnen die Gregor Schaefer daarbij creëert zijn soms heel volks en aards, bij andere liedjes wat complexer gearrangeerd.
Bij concerten maakt La Fuente ook muzikale uitstapjes. Zo brengen zij bijvoorbeeld een Chassidisch (mystiek Joods) lied in het Hongaars en een uitbundig lied van de Csango, een Hongaarse minderheid in Roemenië.
Gregor bespeelt naast de kleine contrabas ook de mandura, een door hemzelf ontworpen instrument dat lijkt op een mandoline. In het repertoire is er ook een lied waarbij beiden percussie spelen.

Concerten

Momenteel speelt La Fuente het concertprogramma Arbol de Almendra. Vertaald: De Amandelboom — de eerste boom die in het voorjaar in de Mediterranee bloesem krijgt, hij staat daarmee symbool voor een nieuwe periode in iemands leven.
La Fuente speelt graag akoestische(*) concerten voor luisterpubliek. Dit kan zijn op een podium met een programmering van wereldmuziek of klassieke muziek, een festival, een huisconcert, een galerie, een concertmoment tijdens een privéfeest.
Tijdens concerten geeft de groep op een luchtige manier toelichtingen bij de liederen.
(*) Eventueel is lichte geluidsversterking mogelijk.

Gespeelde concerten in 2018

Katwijk - Duna Atelier, Stichting Kunstvereeniging Katwijk
Voorschoten - Het Wapen van Voorschoten

Audio


Margaritkelekh (Jiddisch lied)


La Rosa Enflorese (Sefardisch lied)

Live-foto's gemaakt door Maarten van Rijn

Helga Kruse

Helga Kruse

Na haar conservatoriumstudie schoolmuziek en werk als muziekdocent legde Helga zich toe op Balkanmuziek en Jiddische en Sefardische liederen, haar grote passies. Zij volgde hiervoor in Nederland alle workshops die er waren op het gebied van Oost-Europese zang en stemtechniek, daarnaast ook cursussen in het buitenland, o.a. in Macedonië.
Ook directie voor wereldmuziek-koren werd een specialisme van haar. Momenteel dirigeert zij Oost-Europakoor Mila en het Wereldkoor, beide in Leiden, en Balkankoor Turmac in Groningen.
Inmiddels heeft zij ruim 25 jaar ervaring in het geven van zanglessen, workshops, coaching van koren en muziekgroepen. Sinds 2005 werkt ze met de stemtechniek-methodiek van Estill Voice Training.
Sinds haar elfde jaar speelt Helga passioneel de harp. Zij deed hiermee de vooropleiding voor het conservatorium in Den Haag, maar besloot schoolmuziek te gaan studeren in Alkmaar. Ze studeerde daar harp bij Titia Tieman; eerst als bijvak en daarna nog drie jaar als hoofdvak. Door het werken met koren en het geven van zanglessen raakte de harp iets op de achtergrond, maar toen zij Sefardische liederen ging zingen bleek de harp daar weer wondermooi bij te passen.

[website van Helga Kruse]


Gregor Schaefer

Gregor Schaefer

Gregor is een multi-instrumentalist die voornamelijk contrabas en mandura speelt. Als bassist heeft hij een grote klank, sterke ritmiek en vloeiende lyriek. Hiermee is hij een opvallende en veel gevraagde musicus op het gebied van jazz en wereldmuziek.
Hij experimenteert graag met verschillende afmetingen en stemmingen van de contrabas. Zijn huidige instrument is een kopie van een kleinere 19e-eeuwse contrabas uit Midden-Europa.
Hij studeerde contrabas-jazz aan het conservatorium in Den Haag en speelde in die jaren veel swing, bebop en eigentijdse jazz. Daarnaast ging hij wereldmuziek spelen, eerst met de internationale groep Csokolom, later met uiteenlopende Nederlandse groepen. Ook ontdekte hij de ud, de orientaalse fretloze luit. Hiermee verkende hij Turkse, Arabische en Sefardische muziek.
Sinds 15 jaar is Gregor te vinden in vooraanstaande Nederlandse groepen met Joodse muziek, o.a. in de klezmergroepen Di Fidl-Kapelye, Mazzeltov en Shtetl Band Amsterdam. Hij werkte samen met de zangeressen Shura Lipovsky, Lucette van den Berg, Rolinha Kross en Niki Jacobs.
Behalve in Europa trad hij op in Australië en de USA. Met diverse groepen en projecten nam hij een dertigtal CD's op.

[website van Gregor Schaefer]

Contact & Tarieven

Tarieven

Voor een optreden van 30 minuten: €200.
Voor een optreden van 60 minuten: €320.
Voor een optreden van 45+30 minuten (met pauze): €400.
Deze bedragen zijn exclusief reiskostenvergoeding en 6% BTW.

Contact

Helga Kruse: tel. 071 - 572 1429, e-mail helga@zangbedrijf.nl
Gregor Schaefer: tel. 020 - 620 5168, e-mail gregor@gregorschaefer.com

 

La Fuente: a well